Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Godło

Jadłospis

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

Data

Śniadanie

II

śniadanie

 

Obiad

Podwieczorek

04.10

2021

poniedz.

Pieczywo zwykłe /1/, orkiszowe/1/, masło/7/ , miód, wędlina,sałata, ogórek świeży, rzodkiewka , kawa na mleku /7/ , herbata melisa

 

owoc

Zupa ogórkowa na m. drob. z natką /7,9/,placki z dyni posypane cukrem pudrem

/1,3,7/ , marchewka do chrupania ,kompot wieloowocowy

Zupa mleczna z płatkami jęczmiennymi i suszoną morelą/7/, herbata

05.10

2021

 

wtorek

Pieczywo zwykłe /1/, dyniowe /1/, wieloziarniste /1/, masło/7/ , ser żółty /7/, wędlina, sałata, papryka czerwona, rzodkiewka , kakao /7/ , herbata rumiankowa

 

owoc

Zupa z fasolki szparagowej na m. drob. z natką /7,9/, filet z piersi w sosie brokułowym /1,7/ , makaron świderki ,kompot wieloowocowy

Wafle ryżowe z dżemem , mleko /7/ herbata

06.10

2021

środa

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i rodzynkami /7/ pieczywo kresowe/1/ ,wieloziarniste/1/, masło/7/ , sałata, wędlina, , rzodkiewka,papryka żółta, herbata zwykła

owoc

Zupa ryżanka na m. dorb. z natką /1,9/ , kotlet jajeczny w panierce /1,3/, ziemniaki z koperkiem, sur. z sałaty lodowej, marchwi, kukurydzy, koperku i jabłka w sosie koperkowym ,kompot wieloowocowy

Kisiel wiśniowy z jog. naturalnym /7/ ,herbata

07.10

2021

 

czwartek

Pieczywo zwykłe /1/, dyniowe /1/, wieloziariste /1/, masło/7/, pasta jajeczna ze szczypiorkiem /3/,wędlina, pomidor rzodkiewka, sałata, kawa na mleku /7/ , herbata lipowa

owoc

Zupa pomidorowa z makaronem muszelki z klopsikami rybnymi i natką /1,3,4,7,9/,kluski leniwe

/1,7/ sur. z marchwi i jabłka z żurawiną w jog. naturalnym /7,9/ ,herbata miętowa z cytryną

Podpłomyki /1/ , mleko /7/ ,herbata

08.10

2021

 

piątek

Pieczywo zwykłe/1/,razowe /1/, twarożek koperkowy /7/, masło

/7/, wędlina, ,sałata, rzodkiewka, papryka zielona, kakao /7/ herbata hibiskus

owoc

Zupa kalafiorowa na m. drob. z natką /7,9 /pieczeń rzymska /1,3/, kasza bulgur, buraczki z jabłkiem i cebulką w jog. naturalnym /7/

kompot wieloowocowy

Koktajl na kefirze truskawkowym /7/, flipsy, herbata

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

 

 

Informacje o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
  2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
  3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
  6. Soja i prodykty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
  9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
  14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
Data edycji: 2021-10-08 14:42:42
Ilość wyświetleń: 2221
Bądź
z nami
Biuletynu Informacji Publicznej