Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Godło

Jadłospis

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

Data

Śniadanie

II

śniadanie

 

Obiad

Podwieczorek

23.11

2020

poniedz.

Pieczywo zwykłe /1/ orkiszowe /1/,masło/7/ ,miód, sałata, wędlina, rzodkiewka, ogórek swieży,kawa na mleku /7/ , herbata melisa

owoc

Zupa wiejska z makaronem zacierką na m. drob. z natką /1,3,9/,makaron z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/ , marchew do chrupania, kompot wieloowocowy

Pieczywo "WASA /1/ , mleko /7/ herbata

24.11

2020

 

wtorek

Pieczywo zwykłe /1/,dyniowe /1/, wieloziarniste /1/ masło/7/ ,

ser żółty/7/,wędlina rzodkiewka ,pomidor,kakao

/7/ , herbata rumiankowa

 

owoc

Zupa kminkowa na m. drob.

/7,9/,kiełbasa śląska z rusztu, ziemniaki z koperkiem, sur. z kap. białej ze szczypiorkiem, marchwią, cebulką, kukurydzą, jabłkiem, rzodkiewką, koprem i słonecznikiem ,kompot wieloowocowy

Ciasteczka musli z orzechami i owocami /1,3,7,8/, mleko /7/, herbata

25.11

2020

środa

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i rodzynką /1,7/ pieczywo zwykłe /1/,dyniowe /1/, wieloziarniste /1/ masło/7/, sałata, rzodkiewka, wędlina, papryka zielona, herbata zwykła

owoc

Zupa barszcz biały na białej kiełbasie na m. drob. z natką

/3,7,9/ryż z piersią w sosie słodko-kwaśnym , herbata miętowa z cytryną

Panna cotta jogurtowa z wiśniami /7/, herbata

26.11

2020

 

czwartek

Pieczywo zwykłe/1/ dyniowe/7/, wieloziarniste/7/ masło /7/, wędlina, jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem /3/ sałata, rzodkiewka, papryka czerwona, herbata lipowa

owoc

Zupa z soczewicy czerwonej na wędzonce z natką /6,9/ pierogi ruskie /1,7/, sur. z kalarepy z marchwią, kukurydzą, cebulką, szczypiorkiem, jabłkiem, koprem , rzodkiewką , kompot wieloowocowy

Chałka z masełkiem /1,7/ mleko 7/, herbata

27.11

2020

 

piątek

Pieczywo zwykłe /1/, graham/1/, razowe /1/, masło /7/ sałata, ,papryka żółta,pasta zmakreli wędzonej ze szczypiorkiem /3,4/ wędlina, kakao /7/ herbata hibiskus

owoc

Zupa szpinakowa na m. drob. z natką /7,9/ ,pieczeń rzymska w sosie własnym /1,3/, kasza gryczana, bukiet warzyw ,woda z pomarańczą

Zupa mleczna z płatkami jęcziennymi i żurawiną /1,7/ , herbata

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

 

 

Informacje o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
  2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
  3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
  6. Soja i prodykty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
  9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
  14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
Data edycji: 2020-11-20 10:22:22
Ilość wyświetleń: 1262
Bądź
z nami
Biuletynu Informacji Publicznej