Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Godło

Jadłospis

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

Data

Śniadanie

II

śniadanie

 

Obiad

Podwieczorek

14.09

2020

poniedz.

Pieczywo zwykłe /1/ chałka /1/, orkiszowe /1/ ,miód ,masło/7/ ,sałata,wędlina, rzodkiewka, ogórek,kawa na mleku /7/ , herbata melisa

owoc

Zupa kalafiorowa na m. drob. z natką /7,9/, makaron z twarogiem, cebulką i kiełbasą śląską /1,7/ , kompot wieloowocowy

Wafle ryżowe, mleko

/7/ herbata

15.09.

2020

 

wtorek

Pieczywo zwykłe /1/,dyniowe /1/, wieloziarniste /1/ masło/7/ ,

ser żółty /7/,rzodkiewka ,pomidor,kakao

/7/ , herbata rumiankowa

 

owoc

Zupa ogórkowa na m. drob. z natką /7,9/,schab pieczony ze śliwką w sosie własnym /1/, kasza gryczana, buraczki z jabłkiem i cebulką w jog. naturalnym

/7/ ,kompot wieloowocowy

Kasza manna na gęsto z musem truskawkowym /7/ herbata

16.09

2020

środa

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i rodzynką /7/ pieczywo zwykłe/1/kresowe/1/, wieloziarniste /1/, masło /7/, sałata, wędlina, rzodkiewka, papryka czerwona,herbata zwykła

 

owoc

Rosół na m. drob. z makaronem i natką

/1,9/,potrawka drobiowa /1,7/, ziemniaki z koperkiem, bukiet warzyw , kompot wieloowocowy

Paluszki z sezamem/1/, mleko /7/, herbata

17.09

2020

 

czwartek

Pieczywo zwykłe/1/,dyniowe/7/, wieloziarniste/7/ masło /7/, sałata, twarożek z suszonymi pomidorami /7/, papryka zielona,. rzodkiewka, kakao /7/ herbata lipowa

owoc

Zupa grochowa na wędzonce z natką /6,7,9/ knedle ze śliwką /1,7/ sur. z selera, marchwi i jabłka z żurawiną w jog. naturalnym /7,9/ , herbata zwykła

Ciasteczka musli /1,8/, mleko /7/herbata

18.09

2020

 

piątek

Pieczywo zwykłe /1/, graham/1/, razowe /1/, masło /7/ sałata, pasta jajeczna ze szczypiorkiem

/3/ ,papryka zółta wędlina, kawa na mleku /7/ herbata hibiskus

owoc

Zupa ryżanka na m. drob. z natką /1,9/ ,kotlet rybny z dorsza w panierce /1,3,4/, ziemniaki z koperkiem, sur. z kap. pekińskiej z marchwią,kukurydza, cebulką, szczypiorkiem,jabłkiem, słonecznikiem, rzodkiewką, kompot wieloowocowy

Jogurt wiśniowy

/7/ flipsy, herbata

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

 

 

Informacje o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
  2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
  3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
  6. Soja i prodykty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
  9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
  14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
Data edycji: 2020-09-11 13:57:23
Ilość wyświetleń: 839
Bądź
z nami
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button