Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

      Godło

      Jadłospis

      Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

      Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

      Data

      Śniadanie

      II

      śniadanie

       

      Obiad

      Podwieczorek

      15.09

      2025

      poniedz.

      Pieczywo zwykłe /1/,
      żytnie /1/, masło/7/ ,
      sałata, wędlina, rzodkiewka, miód, papryka czerwona,
      kawa na mleku /7/,
      herbata melisa

      owoc

      Zupa marchewkowa
      na m. drob. z natką /7,9/ , 
      placki drożdżowe z jabłkami posypane cukrem pudrem
      /1,3,7/,
      kompot wieloowocowy

      Zupa mleczna
      z pł. ryżowymi
      i żurawiną /7/, herbata

      16.09

      2025

       

      wtorek

      Pieczywo zwykłe/1/,
      żytnie /1/,masło /7/,
      twarożek pomidorowy /7/,
      wędlina,sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, kakao/7/, herbata rumiankowa

      owoc

      Zupa koperkowa
      na m. drob. z natką /7,9/ , 
      gulasz z szynki /1/,
      kasza bulgur/1/,
      ,
      buraczki z cebulą i jabłkiem
      w jog. naturalnym /7/,

      kompot gruszkowy

      Budyń waniliowy
      z musem wiśniowym
      /3,7/
      , herbata

      17.09

      2025

      środa

      Zupa mleczna
      z makaronem zacierką
      i rodzynkami /1,3,7/ ,
      pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ , 
      sałata, wędlina, rzodkiewka,papryka żółta, herbata zwykła

      owoc

      Zupa kalafiorowa
      na m. drob. z natką /7,9/,

      ryż z pierś w sosie

      brokułowym /1,7/ ,
      woda z cytryną

      Koktajl truskawkowy na maślance /7/,
      flipsy kukurydziane,
      herbata

      18.09

      2025

       

      czwartek

      Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/,parówki z szynki
      na ciepło, ketchup /9/,
      kalarepa do chrupania, kakao 7/,

      herbata lipowa

      owoc

      Zupa z fasolki szparagowej na m. drob. z natką /6,7,9/,
      łazanki z kapustą kiszoną, marchwią, cebulą
      i piecarkami /1/,

      kompot jabłkowy

      Bułka paryska
      z masłem, serem żółtym i pomidorem /1,7/,
      herbata

      19.09

      2025

       

      piątek

      Pieczywo zwykłe/1/,
      żytnie /1/,masło /7/,
      pasta jajeczno-serowa
      ze szczypiorem /3,4/,
      wędlina,sałata, pomidor, rzodkiewka, mleko na ciepło/7/, herbata hibiskus

      owoc

      Zupa pomidorowa z ryżem na m. drob. z natką /7,9/,
      filet z dorsza w cieście /1,3,4/
      ,
      ziemniaki z koperkiem,

      sur. ogórka kiszonego, marchwi, cebuli, orzechów włoskich i szczypioru /8/,
      kompot wieloowocowy

      Zupa mleczna
      z kaszą manną
      i suszoną morelą
      /1,7/,
      herbata

       

      Informacje o alergenach w jadłospisie

      Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

       

      Numery alergenów występujących w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
      2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
      3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
      6. Soja i prodykty pochodne
      7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
      9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
      12. Dwutlenek siarki
      13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
      14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

      Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

      Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

      Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
      Data edycji: 2025-09-12 14:19:57
      Ilość wyświetleń: 9427
      Bądź
      z nami
      Biuletynu Informacji Publicznej
      Biuletynu Informacji Publicznej