Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Godło

Jadłospis

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie niewielkie zmiany.

 

Data

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

05.03

2018

poniedz.

Pieczywo zwykłe, orkiszowe, masło, wędlina, ser żółty, sałata, ogórek kiszony, rzodkiewka, kakao, herbata  melisa /1,7/

owoc

 

Zupa kminkowa na m. drob. Z grzankami i natką,naleśniki z twarogiem polane truskawkami, marchew do chrupania, kompot wieloowocowy /1,7,9/

Zupa mleczna z płatkami ryzowymi i suszona morelą

/1,7/

06.03

2018

wtorek

Bułka kajzerka, wieloziarnista, dżem, masło, sałata, wędlina, pomidor, rzodkiewka, kawa na mleku, herbata rumiankowa /1,7/

owoc

Zupa kapuśniak na kiełbasie z natką, kotlet z piersi kurczaka w panierce, ziemniaki z koperkiem, marchewka mini z masełkiem, kompot wieloowocowy /1,6,7,9/

Bułka maślana z masłem,mleko, herbata

/1,7/

07.03

2018

środa

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi i rodzynkami, pieczywo zwykłe, dyniowe, wieloziarniste, masło, sałata, wędlina, rzodkiewka,papryka czerwona, herbata zwykła / 1,7/

owoc

Zupa wiosenna na m. drob. z natką, leczo z makaronem pełnoziarnistym, pieczarkami, kiełbasą śląską, cukinią, pomidorami, cebulą,papryką kolorową, woda z pomarańczą /1,7,9/

Paluszki z sezamem, mleko, herbata

/1,7/

08.03

2018

czwartek

Pieczywo zwykłe,dyniowe, wieloziarniste, masło,sałata, wędlina,twarożek ze szczypiorkiem,rzodkiewka, papryka żółta, kawa na mleku ,herbata lipowa

/1,7/

owoc

Zupa z soczewicy czerwonej na wędzonce z natką, kotlet jajeczny , ziemniaki z koperkiem, sur. z ogórka kiszonego z marchwią i cebulką, kompot wieloowocowy /1,7,9/

Chałka z miodem, mleko, herbata

/1,7/

 

09.03

2018

piątek

Bułeczka kajzerka, wieloziarnista, masło, sałata, wędlina, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem,rzodkiewka, papryka zielona, kakao, herbata hibiskus

/1,3,7/

owoc

Zupa marchewkowa na m. drob. z natką, schab pieczony ze śliwką, kasza jęczmienna, buraczki z cebulką w jogurcie naturalnym,

herbata miętowa z cytryną /1,4,7,8,9,10/

Jogurt wiśniowy, flipsy

/7

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra.

 

 

Informacje o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
  2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
  3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
  6. Soja i prodykty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
  9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
  14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
Data edycji: 2018-03-08 10:11:09
Ilość wyświetleń: 387
Bądź
z nami
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button