82-200 Malbork
Reymonta 3
Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
15.04 2024 poniedz. |
Pieczywo zwykłe/1/. orkiszowe/1/,masło/7/, |
owoc |
Zupa kapuśniak na kiełbasie śląskiej z natką /9/, naleśniki |
Zupa mleczna |
16.04 2024
wtorek |
Pieczywo zwykłe /1/, dyniowe/1/,masło/7/ ,sałata, rzodkiewka,wędlina, |
owoc |
Zupa wiosenna |
Wafle ryżowe z dżemem owocowym, |
17.04 2024 środa |
Zupa mleczna |
owoc |
Zupa wiejska z zacierką kotlet jajeczny w panierce /1,3/ kompot jabłkowy |
Jogurt bananowy /7/, flipsy kukurydziane, herbata |
18.04 2024
czwartek |
Pieczywo zwykłe/1/,dyniowe/1/, graham /1/, masło /7/, parówki z szynki na ciepło, ketchup /9/, marchew herbata lipowa |
owoc |
Zupa grochówka makaron z musem truskawkowo-jogurtowym /1,7/ |
Kisiel wiśniowy, |
19.04 2024
piątek |
Pieczywo zwykłe/1/,razowe /1/, herbata hibiskus |
owoc |
Zupa buraczkowa |
Pieczywo "WASA"/1/, herbata
|
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
82-200 Malbork
Reymonta 3