Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

      Godło

      Jadłospis

      Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

      Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

      Data

      Śniadanie

      II

      śniadanie

       

      Obiad

      Podwieczorek

      27.10

      2025

      poniedz.

      Pieczywo zwykłe /1/,
      żytnie /1/, masło/7/ ,
      sałata, wędlina, rzodkiewka, miód, papryka zielona,
      mleko na ciepło /7/, herbata miętowa

      owoc

      Zupa marchewkowa
      na m. drob. z natką /7,9/ , 
      ryż z jabłkiem i cynamonem polany jog. naturalnym /7/,
      kompot wieloowocowy

      Zupa mleczna
      z pł. owsianymi
      i żurawiną /1,7/
      ,herbata

      28.10

      2025

       

      wtorek

      Pieczywo zwykłe/1/,
      żytnie /1/,masło /7/,
      twarożek ze szczypiorkiem /7/,
      wędlina,sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, kakao/7/, herbata rumiankowa

      owoc

      Zupa barszcz ukraiński
      na m. drob. z natką /6,7,9/ , 
      spaghetti mięsno-warzywne posypane serem żółtym /1,7,9/,
      kompot jabłkowy

      Wafle ryżowe z dżemem owocowym, mleko /7/, herbata

      29.10

      2025

      środa

      Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/,sałata, rzodkiewka, pasta z makreli wędzonej
      ze szczypiorkiem /3,4/,

      wędlina,ogórek kiszony , kakao /7/, herbata lipowa

      owoc

      Zupa brokułowa
      na m. drob. z natką /7,9/,

      eskalopki w sosie curry /1/, kasza kuskus /1/, marchew mini,
      herbata melisa z cytryną

      Podpłomyki /1/,
      mleko /7/,
      gruszka, herbata

      30.10

      2025

       

      czwartek

      Zupa mleczna
      z makaronem gwiazdki
      i rodzynką/7/ ,pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ ,
      sałata, wędlina, rzodkiewka,papryka czerwona, herbata zwykła

      owoc

      Zupa grochowa na kiełb. Śląskiej z natką /6,9/,
      pyzy z mięsem /1,9/,
      sur. z pora, marchwi i jabłka
      w jog. naturalnym /7/,
      kompot gruszkowy

      Kisiel wiśniowy,
      mleko /7/, herbata

      31.10

      2025

       

      piątek

      Pieczywo zwykłe/1/, żytnie/1/, masło/7/, sałata, rzodkiewka, pomidor,wędlina,ser żólty /7/, mleko na ciepło /7/,
      herbata hibiskus

      owoc

      Zupa krupnik z kaszą pęczak

      na m. drob. z natką /1,9/,
      kotlet jajeczny
      w panierce /1,3/
      ,
      ziemniaki z koperkiem,

      mizeria ze szczypiorkiem
      w jog. naturalnym /7/,

      kompot wieloowocowy

      Koktajl bananowy
      na maślance /7/,
      herbata

       

      Informacje o alergenach w jadłospisie

      Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

       

      Numery alergenów występujących w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
      2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
      3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
      6. Soja i prodykty pochodne
      7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
      9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
      12. Dwutlenek siarki
      13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
      14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

      Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

      Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

      Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
      Data edycji: 2025-10-27 09:27:23
      Ilość wyświetleń: 10084
      Bądź
      z nami
      Biuletynu Informacji Publicznej
      Biuletynu Informacji Publicznej