Czcionka:

A+
A-

Kontrast:

Godło

Jadłospis

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie niewielkie zmiany.

 

Data

Śniadanie

II śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

poniedz.

 

 

 

 

 

 

wtorek

 

 

 

 

 

środa

 

 

 

 

 

czwartek

 

 

 

 

 

 

 

piątek

 

 

 

 

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra.

 

 

Informacje o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
  2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
  3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
  6. Soja i prodykty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
  9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
  14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
Data edycji: 2020-05-21 12:19:06
Ilość wyświetleń: 520
Bądź
z nami
Twój Boks
Dowolna informacja
Przykładowy button