Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

    Godło

    Jadłospis

    Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

    Data

    Śniadanie

    II

    śniadanie

     

    Obiad

    Podwieczorek

    15.04

    2024

    poniedz.

    Pieczywo zwykłe/1/. orkiszowe/1/,masło/7/,
    miód, wędlina,sałata,ogórek świeży,rzodkiewka,
    kawa na mleku/7/,
    herbata melisa

    owoc

    Zupa kapuśniak na kiełbasie śląskiej z natką /9/, naleśniki
    z twarogiem polane jog. naturalnym /1,7/,
    kompot wieloowocowy

    Zupa mleczna
    z makaronem gwiazdki
    i żurawiną /1,7/,
    kalarepa do chrupania, herbata

    16.04

    2024

     

    wtorek

    Pieczywo zwykłe /1/, dyniowe/1/,masło/7/ ,sałata, rzodkiewka,wędlina,
    ser żółty/7/,pomidor, kakao/7/, herbata rumiankowa

    owoc

    Zupa wiosenna
    na m.drob. z natką /7,9/
    filet z indyka
    w sosie curry /1,7/
    , ryż, marchew mini,
    woda z pomarańczą

    Wafle ryżowe z dżemem owocowym,
    mleko /7/,herbata

    17.04

    2024

    środa

    Zupa mleczna
    z pł. jęczmiennymi
    i rodzynkami /1,7/ ,
    pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ ,
    sałata, wędlina, rzodkiewka, papryka żółta, herbata zwykła

    owoc

    Zupa wiejska z zacierką
    na m.drob. z natką /1,3,9/,

    kotlet jajeczny w panierce /1,3/
    ziemniaki z koperkiem,
    tzatzyki ze szczypiorkiem
    w jog. naturalnym /7/,

    kompot jabłkowy

    Jogurt bananowy /7/, flipsy kukurydziane, herbata

    18.04

    2024

     

    czwartek

    Pieczywo zwykłe/1/,dyniowe/1/,

    graham /1/, masło /7/,

    parówki z szynki na ciepło, ketchup /9/, marchew
    do chrupania,
    kawa na mleku/7/,

    herbata lipowa

    owoc

    Zupa grochówka
    na wędzonce z natką /6,9/,

    makaron z musem truskawkowo-jogurtowym /1,7/
    herbata miętowa z cytryną

    Kisiel wiśniowy,
    mleko /7/,
    herbata

    19.04

    2024

     

    piątek

    Pieczywo zwykłe/1/,razowe /1/,
    masło /7/,
    pasta z makreli wędzonej
    ze szczypiorkiem /3,4/
    wędlina,sałata, papryka czerwona, kakao/7/,

    herbata hibiskus

    owoc

    Zupa buraczkowa
    na m. drob. z natką /7,9/,
    karkówka w sosie własnym /1/, kasza jęczmienna/1/,

    kalafior gotowany

    kompot wieloowocowy

    Pieczywo "WASA"/1/,
    mleko /7/,

    herbata

     

    Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

     

     

    Informacje o alergenach w jadłospisie

    Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

     

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
    2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
    3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
    6. Soja i prodykty pochodne
    7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
    9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
    14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

    Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

    Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

    Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
    Data edycji: 2024-04-12 11:40:49
    Ilość wyświetleń: 5995
    Bądź
    z nami
    Biuletynu Informacji Publicznej
    Biuletynu Informacji Publicznej