82-200 Malbork
Reymonta 3

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
| Data | Śniadanie | II śniadanie 
 | Obiad | Podwieczorek | 
| 27.10 2025 poniedz. | Pieczywo zwykłe /1/,  | owoc | Zupa marchewkowa | Zupa mleczna | 
| 28.10 2025 
 wtorek | Pieczywo zwykłe/1/, | owoc | Zupa barszcz ukraiński | Wafle ryżowe z dżemem owocowym, mleko /7/, herbata | 
| 29.10 2025 środa | Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/,sałata, rzodkiewka, pasta z makreli wędzonej | owoc | Zupa brokułowa eskalopki w sosie curry /1/, kasza kuskus /1/, marchew mini, | Podpłomyki /1/,  | 
| 30.10 2025 
 czwartek | Zupa mleczna  | owoc | Zupa grochowa na kiełb. Śląskiej z natką /6,9/,  | Kisiel wiśniowy,  | 
| 31.10 2025 
 piątek | Pieczywo zwykłe/1/, żytnie/1/, masło/7/, sałata, rzodkiewka, pomidor,wędlina,ser żólty /7/, mleko na ciepło /7/,  | owoc | Zupa krupnik z kaszą pęczak na m. drob. z natką /1,9/,  mizeria ze szczypiorkiem  | Koktajl bananowy  
 | 
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

82-200 Malbork
Reymonta 3
 
	