82-200 Malbork
Reymonta 3

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
|
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
|
24.11 2025 poniedz. |
Pieczywo zwykłe /1/, |
owoc |
Zupa kapuśniak na kiełb. śląskiej z natką /9/ , |
Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, jabłko, herbata |
|
25.11 2025
wtorek |
Pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ , sałata, wędlina, ser żółty /7/, rzodkiewka, ogórek świeży, kakao/7/, herbata rumiankowa |
owoc |
Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na m. drob. z natką /1,9/, pieczeń z szynki |
Galaretka wiśniowa polana jog. naturalnym /7/, |
|
26.11 2025 środa |
Zupa mleczna rzodkiewka, papryka zielona, herbata zwykła |
owoc |
Zupa fasolowa ryż z jabłkami i cynamonem polany jog. naturalnym /7/, |
Chałka z masłem /1,7/, dżem owocowy, mleko/7/, herbata |
|
27.11 2025
czwartek |
Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/, sałata,rzodkiewka, twaorżek z koperkiem /7/, wędlina, papryka czerwona , |
owoc |
Zupa szczawiowa z jajkiem |
Mleczko |
|
28.11 2025
piątek |
Pieczywo zwykłe/1/, żytnie/1/, masło/7/, sałata, rzodkiewka, pomidor, pasta z awokado ze szczypiorkiem /3/, |
owoc |
Zupa pomidorowa sur. z kap. białej kompot wieloowocowy |
Zupa mleczna z kaszą manną i żurawiną /1,7/, herbata |
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

82-200 Malbork
Reymonta 3