Czcionka:

A+A-

Kontrast:

      Godło

      Jadłospis

      Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

      Data

      Śniadanie

      II

      śniadanie

       

      Obiad

      Podwieczorek

       

      02.10

      2023

      poniedz.

       

      Pieczywo zwykłe /1/, orkiszowe

      /1/ masło/7/ , sałata,wędlina, miód,ogórek świeży,rzodkiewka, kawa na mleku /7/ , herbata melisa

      owoc

      Zupa kminkowa na m. drob. z natką /7,9/ łazanki z kapustą kiszoną, marchwią, cebulą i pieczarkami /1/ ,kompot wieloowocowy

      Zupa mleczna z pł. owsianymi i rodzynkami

      /1,7/, herbata

      03.10

      2023

       

      wtorek

      Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/, dyniowe /1/, masło/7/ , sałata, twarożek z rzodkiewką /7/, wędlina, papryka żółta , kakao /7/, herbata rumiankowa

      owoc

      Zupa barszcz ukraiński

      na m. drob. z natką /6,7,9/ gulasz z szynki /1/, kasza jęczmienna /1/, bukiet warzyw kompot wieloowocowy

      Kisiel wiśniowy , mleko

      /7/, herbata

      04.10

      2023

      środa

      Zupa mleczna z pł. kukurydzianymi i żurawiną

      /7/, pieczywo zwykłe/1/, żytnie

      /1/, masło /7/, rzodkiewka, wędlina, sałata, papryka zielona, herbata zwykła

      owoc

      Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziar.

      na m. drob. z natką /1,7,9/, kotlet z piersi indyka /1,3/, ziemniaki z koperkiem, tzatzyki ze szczypiorkiem

      w jog. naturalnym /7/, kompot jabłkowy

      Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, herbata

      05.10

      2023

       

      czwartek

      Pieczywo zwykłe/1/, graham/1/, dyniowe/1/, masło /7/

      rzodkiewka, sałata,wędlina, ser żółty /7/, pomidor, kakao

      /7/, herbata lipowa

      owoc

      Zupa grochówka na wędzonce z natką /6,9/ , ryż

      z twarogiem polany jog. naturalnym /7/, marchew

      do chrupania, herbata miętowa z cytryną

      Bułka paryska z masłem pastą drobiową

      ze szczypiorkiem /1,7/ , ogórek kiszony, mleko /7/, herbata

      06.10

      2023

       

      piątek

      Pieczywo zwykłe/1/, żytnie/1/, masło /7/,sałata, rzodkiewka, wędlina,jajko gotowane ze szczypiorkiem /3/, papryka czerwona, kakao /7/, herbata hibiskus

      owoc

      Zupa krupnik z kaszą pęczak na m. drob. z natką /1,9/, filet z dorsza w krupczatce

      /1,4/, ziemniaki z koperkiem, sur. z kapusty białej, marchwi, cebuli, jabłka, szczypiorku, kopru, kukurydzy i orzechów włoskich w jog. nat.

      /7,8/ ,woda z pomarańczą

      Koktajl truskawkowy

      na maślance /7/, flipsy kukurydziane, herbata

      Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

       

       

      Informacje o alergenach w jadłospisie

      Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

       

      Numery alergenów występujących w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
      2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
      3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
      6. Soja i prodykty pochodne
      7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
      9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
      12. Dwutlenek siarki
      13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
      14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

      Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

      Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

      Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
      Data edycji: 2023-09-29 14:47:42
      Ilość wyświetleń: 4831
      Bądź
      z nami
      Biuletynu Informacji Publicznej