ZAJĘCIA ADAPTACYJNE ODBĘDĄ SIĘ W DNIACH 26 - 30 SIERPNIA 2024 r. W GODZ. 10.00 - 11.30 *** ZAPRASZAMY *** SZCZEGÓŁY W ZAKŁADCE "REKRUTACJA" ***
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

    Godło

    Jadłospis

    Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

    Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

    Data

    Śniadanie

    II

    śniadanie

     

    Obiad

    Podwieczorek

    11.11

    2024

    poniedz.

    NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

     

    NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

    NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

    12.11

    2024

     

    wtorek

    Pieczywo zwykłe/1/,
    żytnie /1/,masło/7/,
    miód, wędlina,sałata,ogórek świeży,rzodkiewka,
    kawa na mleku/7/,
    herbata miętowa

    owoc

    Zupa buraczkowa
    na m. drob. z natką /7,9/ ,
    ryż z jabłkami i cynamonem polany jog. naturalnym /7/,
    kompot wieloowocowy

    Zupa mleczna z kaszą manną i żurawiną /1,7/, brzoskwinia suszona, herbata

    13.11

    2024

    środa

    Zupa mleczna
    z pł. kukurydzianymi
    i rodzynkami /1,7/ ,
    pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ ,
    sałata, wędlina, rzodkiewka, papryka żółta, herbata zwykła

    owoc

    Zupa ziemniaczana
    na m. drob. z natką /9/,

    spaghetti mięsno-warzywne posypane serem żółtym /1,7,9/,
    kompot gruszkowy

    Panna cotta jogurtowo-wiśniowa /7/,
    herbata

    15.11

    2024

     

    czwartek

    Pieczywo zwykłe/1/,żytnie /1/,
    masło /7/,
    sałata, rzodkiewka, twarożek ze szczypiorkiem /7/,
    papryka czerwona,
    kakao /7/,
    herbata lipowa

    owoc

    Zupa z fasolki szparagowej
    na m. drob. z natką /6,7,9/,
    eskalopki w sosie ziołowym
    /1,7/,kasza kuskus/1/,
    marchew mini,
    herbata melisa z pomarańczą

    Budyń czekoladowy
    z musem malinowym
    /3,7/,
    herbata

    16.11

    2024

     

    piątek

    Pieczywo zwykłe/1/,żytnie /1/,
    masło /7/, ser żółty /7/,
    wędlina,sałata, pomidor, rzodkiewka, kakao/7/, herbata hibiskus

    owoc

    Zupa krupnik z kaszą pęczak
    na m. drob. z natką /1,9/,
    filet z dorsza
    w panierce /1,3,4/,
    ziemniaki z koperkiem,

    sur. z kap. kiszonej
    z marchwią, jabłkiem,
    cebulą, kukurydzą,kiełkami rzodkiewki szczypiorem, koprem i orzechami włoskimi
    /8/,
    kompot wieloowocowy

    Koktajl truskawkowy na kefirze /7/,
    flipsy kukurydziane,

    herbata

     

    Informacje o alergenach w jadłospisie

    Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

     

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
    2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
    3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
    6. Soja i prodykty pochodne
    7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
    9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
    14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

    Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

    Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

    Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
    Data edycji: 2024-11-12 10:45:15
    Ilość wyświetleń: 7040
    Bądź
    z nami
    Biuletynu Informacji Publicznej
    Biuletynu Informacji Publicznej