ZAPISY DZIECI NA DYŻUR WAKACYJNY OD 16 MAJA 2022 ROKU DO 27 MAJA 2022 ROKU

Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Godło

Jadłospis

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

Data

Śniadanie

II

śniadanie

 

Obiad

Podwieczorek

16.05

2022

poniedz.

Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina,dżem,ogórek świeży ,rzodkiewka ,kawa na mleku /7/ , herbata melisa

owoc

Zupa porowo-ziemniaczana na m. drob. z natką /7,9/,

 

makaron z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/ ,marchew

do chrupania,kompot jabłkowy

Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, herbata

17.05

2022

 

wtorek

Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina, ser żółty /7/

ogórek kiszony,rzodkiewka ,

kakao /7/ , herbata rumiankowa

owoc

Zupa koperkowa na m. drob. z natką /7,9/

pieczeń rzymska z sosem własnym /1/, kasza bulgur, kalafior gotowany, ,kompot wieloowocowy

Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym

/1,7/ herbata

18.05

2022

środa

Zupa mleczna z pł. kukurydzianymi i rodzynkami

/1,7/,pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ ,sałata,wędlina, papryka czerwona, rzodkiewka, , herbata zwykłe

owoc

Rosół z makaronem nitką na m. drob. z natką /1,9/, potrawka drobiowa /1,7/,

ziemniaki z koperkiem, marchewka kostka gotowana

kompot jabłkowy

Koktajl bananowy na maślance /7/, flipsy, herbata

19.05

2022

 

czwartek

Pieczywo zwykłe /1/, pełnozianiste /1/, masło/7/, sałata, rzodkiewka, pomidor, jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem /3/, wędlina, kawa na mleku /7/, herbata lipowa

owoc

Zupa z soczewicy czerwonej na wędzonce z natką /6,9/ pierogi z truskawkami /1,7/, kalarepa do chrupania, herbata miętowa

z cytryną

Bułka paryska z masłem i pastą drobiową ze szczypiorkiem /1,3,7/, mleko /7/,herbata

 

20.05

2022

 

piątek

Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/ wędlina, twarożek z suszonymi pomidorami /7/, papryka żółta,

rzodkiewka ,sałata, kakao /7/ , herbata hibiskus

owoc

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na m. drob. z natką /1,9/, kotlet rybny w panierce /1,3,4/, ziemniaki z koperkiem, sur. z kap. młodej, marchwi, cebuli, kukurydzy, orzechów włoskich i szczypiorku /8/, kompot gruszkowy

Zupa mleczna z pł. ryżowymi i żurawiną

/7/ ,herbata

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

 

 

Informacje o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
  2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
  3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
  6. Soja i prodykty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
  9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
  14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
Data edycji: 2022-05-17 09:17:15
Ilość wyświetleń: 2941
Bądź
z nami
Biuletynu Informacji Publicznej