NOWY TERMIN KONKURSU RECYTATORSKIEGO *** ZAPRASZAMY ***
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

      Godło

      Jadłospis

      Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

      Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

      Data

      Śniadanie

      II

      śniadanie

       

      Obiad

      Podwieczorek

      24.11

      2025

      poniedz.

      Pieczywo zwykłe /1/,
      żytnie /1/, masło/7/ ,
      sałata, wędlina, rzodkiewka, miód, papryka żółta,
      mleko na ciepło /7/, herbata miętowa

      owoc

      Zupa kapuśniak na kiełb. śląskiej z natką /9/ , 
      makaron z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/,
      marchew do chrupania,
      kompot wieloowocowy

      Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, jabłko, herbata

      25.11

      2025

       

      wtorek

      Pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ , sałata, wędlina,

      ser żółty /7/, rzodkiewka, ogórek świeży, kakao/7/, herbata rumiankowa

      owoc

      Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na m. drob.

      z natką /1,9/,

      pieczeń z szynki
      w sosie własnym /1/,

      ziemniaki z koperkiem,
      brokuły gotowane,
      kompot jabłkowy

      Galaretka wiśniowa polana jog. naturalnym /7/,
      herbata

      26.11

      2025

      środa

      Zupa mleczna
      z pł. kukurydzianymi
      i rodzynkami /7/,
      pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ ,
      sałata, wędlina,

      rzodkiewka, papryka zielona, herbata zwykła

      owoc

      Zupa fasolowa
      na wędzonce z natką /6,9/,

      ryż z jabłkami i cynamonem polany jog. naturalnym /7/,
      herbata melisa z pomarańczą

      Chałka z masłem /1,7/, dżem owocowy, mleko/7/, herbata

      27.11

      2025

       

      czwartek

      Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/, sałata,rzodkiewka, twaorżek z koperkiem /7/, wędlina, papryka czerwona , 
      kakao /7/, herbata lipowa

      owoc

      Zupa szczawiowa z jajkiem
      na m. drob. z natką /3,7,9/,
      filet z piersi w sosie curry /1,7/,
      kasza kuskus/1/,
      marchew mini,
      kompot gruszkowy

      Mleczko
      truskawkowe /7/,
      flipsy kukurydziane, herbata

      28.11

      2025

       

      piątek

      Pieczywo zwykłe/1/, żytnie/1/, masło/7/, sałata, rzodkiewka, pomidor, pasta z awokado ze szczypiorkiem /3/,
      wędlina, kakao /7/,
      herbata hibiskus

      owoc

      Zupa pomidorowa
      z makaronemna m. drob.
      z natką /1,7,9/,
      filet z dorsza
      w panierce /1,3,4/,
      ziemniaki z koperkiem,

      sur. z kap. białej
      z marchwią,jabłkiem,cebulą, szczypiorkiem, kukurydzą
      i orzechami włoskimi
      w jog. natralnym/7,8/,

      kompot wieloowocowy

      Zupa mleczna z kaszą manną i żurawiną /1,7/, herbata

      Informacje o alergenach w jadłospisie

      Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

       

      Numery alergenów występujących w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
      2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
      3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
      6. Soja i prodykty pochodne
      7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
      9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
      12. Dwutlenek siarki
      13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
      14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

      Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

      Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

      Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
      Data edycji: 2025-11-21 14:50:32
      Ilość wyświetleń: 10443
      Bądź
      z nami
      Biuletynu Informacji Publicznej
      Biuletynu Informacji Publicznej