ZAJĘCIA ADAPTACYJNE DLA DZIECI PRZYJĘTYCH W REKRUTACJI ODBĘDĄ SIĘ W DNIACH 25 - 29 SIERPNIA 2025 r. W GODZ. 10.00 - 11.30 *** ZAPRASZAMY ***
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

      Godło

      Jadłospis

      Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

      Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

      Data

      Śniadanie

      II

      śniadanie

       

      Obiad

      Podwieczorek

      12.05

      2025

      poniedz.

      Pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ , miód, sałata, wędlina, rzodkiewka, papryka zielona,

      kawa na mleku /7/,
      herbata miętowa

      owoc

      Zupa szpinakowa
      na m. drob. z natką /7,9/,
      naleśniki z twarogiem polane jog. naturalnym /1,3,7/,
      marchew do chrupania,
      kompot wieloowocowy

      Pieczywo "WASA"/1/,
      mleko /7/,
      jabłko, herbata

      13.05

      2025

       

      wtorek

      Pieczywo zwykłe/1/,
      żytnie /1/,masło /7/,
      ser żółty/7/,
      wędlina, rzodkiewka, sałata, ogórek świeży, kakao/7/,
      herbata rumiankowa

      owoc

      Zupa wiejska z makaronem zacierką na m. drob.
      z natką /6,7,9/ , 
      pulpety w sosie koperkowym
      /1,7/,
      ziemniaki z koprem,
      kalafior gotowany,
      kompot jabłkowy

      Kasza manna
      na gęsto z musem truskawkowym /1,7/
      , herbata

      14.05

      2025

      środa

      Zupa mleczna
      z pł. jęczmiennymi
      i rodzynkami /1,7/ ,
      pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ , 
      sałata, wędlina, rzodkiewka, papryka czerwona, herbata zwykła

      owoc

      Zupa ogórkowa na m. drob.
      z natką /7,9/

      pierś w sosie
      słodko-kwaśnym z marchwią, papryką kolorową,cebulą, czosnkiem,pomarańczą,ananasem, kukurydzą i ryżem,
      kompot gruszkowy

      Kisiel wiśniowy,
      mleko /7/,
      flipsy kukurydziane,
      herbata

      15.05

      2025

       

      czwartek

      Pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ , sałata, wędlina, rzodkiewka, pasta jajeczna
      ze szczypiorkiem /3/
      ,pomidor,
      kakao /7/, herbata zwykła

      owoc

      Zupa faslowa
      na wędzonce z natką /6,9/,
      pierogi z mięsem /1,9/,
      kalarepa do chrupania,
      kompot wieloowocowy

      Jogurt bananowy /7/,

      herbata

      16.05

      2025

       

      piątek

      Pieczywo żytnie /1/, zwykłe/1/,masło /7/,
      wędlina,sałata,
      twarożek z pomidorami /7/, papryka żółta, rzodkiewka, mleko na ciepło/7/,
      herbata hibiskus

      owoc

      Zupa krupnik
      z kaszą pęczak
      na m. drob. z natką /1,9/,
      filet z dorsza
      w krupczatce /1,4/,
      ziemniaki z koperkiem,
      sur. z kap. kiszonej
      z marchwią, szczypiorem, jabłkiem, kukurydzą, orzechami włoskimi
      i koprem /8/,
      herbata melisa z pomarańczą

      Zupa mleczna
      z makaronem muszelką i żurawiną /1,7/,
      herbata

       

      Informacje o alergenach w jadłospisie

      Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

       

      Numery alergenów występujących w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
      2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
      3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
      6. Soja i prodykty pochodne
      7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
      9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
      12. Dwutlenek siarki
      13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
      14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

      Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

      Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

      Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
      Data edycji: 2025-05-09 11:23:49
      Ilość wyświetleń: 8560
      Bądź
      z nami
      Biuletynu Informacji Publicznej
      Biuletynu Informacji Publicznej