KONKURS PLASTYCZNY " MOJA ULUBIONA POSTAĆ Z BAJKI" - regulamin w zakładce KONKURSY. Zapraszamy....

Czcionka:

A+A-

Kontrast:

    Godło

    Jadłospis

    Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

    Data

    Śniadanie

    II

    śniadanie

     

    Obiad

    Podwieczorek

     

    30.01

    2023

    poniedz.

     

    Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina,dżem,ogórek zielony,rzodkiewka, kawa na mleku /7/ , herbata melisa

    owoc

    Zupa kminkowa na m. drob. z natką /7,9/ placki drożdżowe z jabłkiem /1,3,7/, marchew do chrupania, herbata miętowa z cytryną

    Zupa mleczna z pł. owisanymi i żurawiną

    /1,7/,herbata

    31.01

    2023

     

    wtorek

    Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,twarożek z pomidorami

    /7/, wędlina,papryka zielona,rzodkiewka , kakao /7/, herbata rumiankowa

    owoc

    Zupakrupnik z kaszą jęczmienną na m. drob. z natką /1,9/

    kiełbasa z rusztu, ziemniaki z koperkiem, mizeria ze szczypiorkiem w jog. naturalnym /7/ , kompot wieloowocowy

    Galaretka wiśniowa polana jog. naturalnym

    /7/ , herbata

    01.02

    2023

    środa

    Zupa mleczna z makaronem zacierką i rodzynkami

    /1,7/, pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/ sałata, rzodkiewka, wędlina, papryka żółta, herbata zwykła

    owoc

    Zupa brokułowa na m. drob. z natką /7,9/ eskalopki w sosie curry /1,7/, kasza kuskus /1/, marchew mini , kompot wieloowocowy

    Wafle ryżowe z nutellą bananową, mleko /7/, herbata

    02.02

    2023

     

    czwartek

    Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/, sałata, rzodkiewka, wędlina, jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem /3/, pomidor, kakao /7/, herbata lipowa

    owoc

    Zupa z soczewicy czerwonej na wędzonce z natką /6,9/, ryż z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/ kompot wieloowocowy

    Bułka paryska z masłem i pastą drobiową ze szczypiorkiem /1,7/, mleko /7/ , herbata

    03.02

    2023

     

    piątek

    Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/, ser żółty /7/, wędlina, rzodkiewka, sałata, papryka czerwona, kakao

    /7/, herbata hibiskus

    owoc

    Zupa owocowa z makaronem pełnoziar. /1/,kotlet z dorsza w panierce /1,3,4/, ziemniaki z koperkiem, sur. z kap. kiszonej z marchwią, jabłkiem, kukurydzą i orzechami włoskimi , woda z pomarańczą

    Koktajl truskawkowy na kefirze /7/, flipsy kukurydziane, herbata

    Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

     

     

    Informacje o alergenach w jadłospisie

    Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

     

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
    2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
    3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
    6. Soja i prodykty pochodne
    7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
    9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
    14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

    Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

    Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

    Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
    Data edycji: 2023-02-03 11:20:44
    Ilość wyświetleń: 3893
    Bądź
    z nami
    Biuletynu Informacji Publicznej