82-200 Malbork
Reymonta 3
Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
01.08 2022 poniedz. |
Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina,miód,ogórek świeży ,rzodkiewka ,kawa na mleku /7/ , herbata melisa |
owoc |
Zupa ogórkowa na m. drob. z natką /7,9/, makaron z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/, marchew do chrupania ,herbata miętowa z cytryną |
Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, herbata |
02.08 2022
wtorek |
Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina, ser żółty /7/, pomidor,rzodkiewka ,kakao /7/ , herbata rumiankowa |
owoc |
Zupa szpinakowa na m. drob. z natką /7,9/ gulasz wieprzowy /1/, kasza bulgur, bukiet warzyw , kompot wieloowocowy |
Kisiel wiśniowy z jog. naturalnym /7/, flipsy herbata |
03.08 2022 środa |
Zupa mleczna z pł. kukurydzianymi i rodzynkami /1,7/, pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ ,sałata,wędlina, papryka żółta, rzodkiewka, herbata zwykła |
owoc |
Zupa pomidorowa z ryżem na m. drob./7,9/, kotlet z piersi drobiowej w panierce /1,3/, ziemniaki z koperkiem, mizeria ze szczypiorkiem w jog. naturalnym /7/, kompot jabłkowy |
Paluszki z sezamem /1,11/, mleko /7/, herbata |
04.08 2022
czwartek |
Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/ wędlina,rzodkiewka,sałata, twarożek ze szczypiorkiem /7/, papryka czerwona, kawa na mleku /7/, herbata lipowa |
owoc |
Zupa grochowa na wędzonce z natką /6,9/ pierogi z truskawkami /1,7/, sur. z pora,marchwi i jabłkaz żurawiną w jog. naturalnym /7/, kompot wieloowocowy |
Bułka paryska z masłem i pastą drobiową ze szczypiorkiem /1,3,7/, mleko /7/, herbata |
05.08 2022
piątek |
Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/ wędlina,jajko gotowane ze szczypiorkiem /3/ papryka zielona, rzodkiewka ,sałata, kakao /7/, herbata hibiskus |
owoc |
Zupa krupnik z kaszą jęczienną na m. drob. z z natką /1,9/, filet rybny w krupczatce /1,4/, ziemniaki z koperkiem , sur. z kap. młodej , marchwi , szczypiorku, kukurydzy, rzodkiewki i kopru z orzechami włoskimi w jog. naturalnym /7,8/, kompot jabłkowy |
Zupa mleczna z pł.owsianymi i suszoną morelą /1,7/ herbata
|
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
82-200 Malbork
Reymonta 3