82-200 Malbork
Reymonta 3
Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
16.05 2022 poniedz. |
Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina,dżem,ogórek świeży ,rzodkiewka ,kawa na mleku /7/ , herbata melisa |
owoc |
Zupa porowo-ziemniaczana na m. drob. z natką /7,9/,
makaron z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/ ,marchew do chrupania,kompot jabłkowy |
Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, herbata |
17.05 2022
wtorek |
Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina, ser żółty /7/ ogórek kiszony,rzodkiewka , kakao /7/ , herbata rumiankowa |
owoc |
Zupa koperkowa na m. drob. z natką /7,9/ pieczeń rzymska z sosem własnym /1/, kasza bulgur, kalafior gotowany, ,kompot wieloowocowy |
Kasza manna na gęsto z musem wiśniowym /1,7/ herbata |
18.05 2022 środa |
Zupa mleczna z pł. kukurydzianymi i rodzynkami /1,7/,pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ ,sałata,wędlina, papryka czerwona, rzodkiewka, , herbata zwykłe |
owoc |
Rosół z makaronem nitką na m. drob. z natką /1,9/, potrawka drobiowa /1,7/, ziemniaki z koperkiem, marchewka kostka gotowana kompot jabłkowy |
Koktajl bananowy na maślance /7/, flipsy, herbata |
19.05 2022
czwartek |
Pieczywo zwykłe /1/, pełnozianiste /1/, masło/7/, sałata, rzodkiewka, pomidor, jajko gotowane na twardo ze szczypiorkiem /3/, wędlina, kawa na mleku /7/, herbata lipowa |
owoc |
Zupa z soczewicy czerwonej na wędzonce z natką /6,9/ pierogi z truskawkami /1,7/, kalarepa do chrupania, herbata miętowa z cytryną |
Bułka paryska z masłem i pastą drobiową ze szczypiorkiem /1,3,7/, mleko /7/,herbata
|
20.05 2022
piątek |
Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/ wędlina, twarożek z suszonymi pomidorami /7/, papryka żółta, rzodkiewka ,sałata, kakao /7/ , herbata hibiskus |
owoc |
Zupa krupnik z kaszą jęczmienną na m. drob. z natką /1,9/, kotlet rybny w panierce /1,3,4/, ziemniaki z koperkiem, sur. z kap. młodej, marchwi, cebuli, kukurydzy, orzechów włoskich i szczypiorku /8/, kompot gruszkowy |
Zupa mleczna z pł. ryżowymi i żurawiną /7/ ,herbata
|
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
82-200 Malbork
Reymonta 3