82-200 Malbork
Reymonta 3
Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
13.10 2025 poniedz. |
Pieczywo zwykłe /1/, |
owoc |
Zupa ogórkowa |
Nutella bananowa, |
14.10 2025
wtorek |
Pieczywo zwykłe/1/, |
owoc |
Zupa wiejska |
Kisiel wiśniowy, flipsy kukurydziane, mleko/7/, herbata |
15.10 2025 środa |
Zupa mleczna |
owoc |
Zupa buraczkowa eskalopki w sosie curry /1,7/, |
Koktajl truskawkowy na kefirze/7/, herbata |
16.10 2025
czwartek |
Pieczywo zwykłe/1/, |
owoc |
Zupa grochowa na kiełb. śląskiej z natką /6,9/, |
Bułka paryska mleko /7/, herbata |
16.10 2025
piątek |
Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/,sałata, rzodkiewka, twarożek z rzodkiewką /7/, herbata hibiskus |
owoc |
Zupa pomidorowa na m. drob. z natką /1,7,9/, sur. z kapusty białej z kukurydzą, jabłkiem,marchwią i szczypiorkiem |
Zupa mleczna z kaszą manną i żurawiną /1,7/, herbata
|
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
82-200 Malbork
Reymonta 3