ZAJĘCIA ADAPTACYJNE ODBĘDĄ SIĘ W DNIACH 26 - 30 SIERPNIA 2024 r. W GODZ. 10.00 - 11.30 *** ZAPRASZAMY *** SZCZEGÓŁY W ZAKŁADCE "REKRUTACJA" ***
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

    Godło

    Jadłospis

    Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

    Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

    Data

    Śniadanie

    II

    śniadanie

     

    Obiad

    Podwieczorek

    17.02

    2025

    poniedz.

    Pieczywo zwykłe/1/,
    żytnie /1/,masło/7/,
    wędlina,dżem, sałata, rzodkiewka, ogórek świeży, kawa na mleku /7/,
    herbata miętowa

    owoc

    Zupa kminkowa
    na m. drob z natką /7,9/ ,
    makaron z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/,

    kalarepa do chrupania,
    kompot wieloowocowy

    Nutella bananowa,
    wafle ryżowe, mleko /7/, herbata

    18.02

    2025

     

    wtorek

    Pieczywo zwykłe/1/,
    żytnie /1/,masło/7/,
    wędlina, sałata, rzodkiewka,
    ser żółty /7/, pomidor, kakao /7/, herbata rumiankowa

    owoc

    Zupa pomidorowa
    z makaronem pełnoziar.
    na m. drob. z natką /1,7,9/ ,
    kiełbaski rumuńskie /1,3/,
    ziemniaki z koperkiem,

    mizeria ze szczypiorkiem
    w jog. naturalnym /7/,

    kompot jabłkowy

    Jogurt truskawkowy
    /7/,
    flipsy kukurydziane, herbata

    19.02

    2025

    środa

    Zupa mleczna
    z pł. kukurydzianymi
    i rodzynkami /1,7/ ,
    pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ ,
    sałata, wędlina, rzodkiewka, papryka czerwona, herbata zwykła

    owoc

    Rosół z makaronem nitką
    na m. drob. z natką /1,9/

    potrawka drobiowa /1,7/,
    kasza kuskus /1/,
    marchew z groszkiem /6/
    ,
    kompot gruszkowy

    Budyń waniliowy
    z musem jagodowym
    /3,7/,
    herbata

    20.02

    2025

     

    czwartek

    Pieczywo zwykłe /1/,
    żytnie /1/, masło/7/
    ,
    parówki z szynki na ciepło, ketchup /9/, marchew
    do chrupania
    kakao/7/, herbata lipowa

    owoc

    Zupa grochowa na wędzonce
    z natką /6,9/,
    knedle z truskawkami /1/,
    sur. z marchwi
    i jabłka z żurawiną
    w jog. naturalnym /7/,

    herbata melisa z pomarańczą

    Grzanki
    z masłem ziołowym
    /1,7/, mleko /7/,
    chipsy z suszonych owoców, herbata

    21.02

    2025

     

    piątek

    Pieczywo zwykłe/1/,
    żytnie /1/,masło /7/,
    pasta jajeczna
    ze szczypiorkiem /3/,
    wędlina,sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, mleko na ciepło/7/,
    herbata hibiskus

    owoc

    Zupa krupnik z kaszą jęczmienną
    na m. drob. z natką /1,9/,
    filet z dorsza
    w krupczatce /1,3/
    ,
    ziemniaki z koperkiem,

    sur. z kap. kiszonej z cebulą, marchwią,jabłkiem,kukurydzą, orzechami włoskimi, koprem
    i szczypiorkiem /8/,

    kompot wieloowocowy

    Zupa mleczna
    z pł. ryżowymi
    i suszoną morelą /7/,
    herbata

     

    Informacje o alergenach w jadłospisie

    Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

     

    Numery alergenów występujących w posiłkach:

    1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
    2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
    3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
    6. Soja i prodykty pochodne
    7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
    9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
    14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

    Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

    Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

    Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
    Data edycji: 2025-02-14 14:04:28
    Ilość wyświetleń: 7596
    Bądź
    z nami
    Biuletynu Informacji Publicznej
    Biuletynu Informacji Publicznej