82-200 Malbork
Reymonta 3
Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
02.10 2023 poniedz.
|
Pieczywo zwykłe /1/, orkiszowe /1/ masło/7/ , sałata,wędlina, miód,ogórek świeży,rzodkiewka, kawa na mleku /7/ , herbata melisa |
owoc |
Zupa kminkowa na m. drob. z natką /7,9/ łazanki z kapustą kiszoną, marchwią, cebulą i pieczarkami /1/ ,kompot wieloowocowy |
Zupa mleczna z pł. owsianymi i rodzynkami /1,7/, herbata |
03.10 2023
wtorek |
Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/, dyniowe /1/, masło/7/ , sałata, twarożek z rzodkiewką /7/, wędlina, papryka żółta , kakao /7/, herbata rumiankowa |
owoc |
Zupa barszcz ukraiński na m. drob. z natką /6,7,9/ gulasz z szynki /1/, kasza jęczmienna /1/, bukiet warzyw kompot wieloowocowy |
Kisiel wiśniowy , mleko /7/, herbata |
04.10 2023 środa |
Zupa mleczna z pł. kukurydzianymi i żurawiną /7/, pieczywo zwykłe/1/, żytnie /1/, masło /7/, rzodkiewka, wędlina, sałata, papryka zielona, herbata zwykła |
owoc |
Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziar. na m. drob. z natką /1,7,9/, kotlet z piersi indyka /1,3/, ziemniaki z koperkiem, tzatzyki ze szczypiorkiem w jog. naturalnym /7/, kompot jabłkowy |
Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, herbata |
05.10 2023
czwartek |
Pieczywo zwykłe/1/, graham/1/, dyniowe/1/, masło /7/ rzodkiewka, sałata,wędlina, ser żółty /7/, pomidor, kakao /7/, herbata lipowa |
owoc |
Zupa grochówka na wędzonce z natką /6,9/ , ryż z twarogiem polany jog. naturalnym /7/, marchew do chrupania, herbata miętowa z cytryną |
Bułka paryska z masłem pastą drobiową ze szczypiorkiem /1,7/ , ogórek kiszony, mleko /7/, herbata |
06.10 2023
piątek |
Pieczywo zwykłe/1/, żytnie/1/, masło /7/,sałata, rzodkiewka, wędlina,jajko gotowane ze szczypiorkiem /3/, papryka czerwona, kakao /7/, herbata hibiskus |
owoc |
Zupa krupnik z kaszą pęczak na m. drob. z natką /1,9/, filet z dorsza w krupczatce /1,4/, ziemniaki z koperkiem, sur. z kapusty białej, marchwi, cebuli, jabłka, szczypiorku, kopru, kukurydzy i orzechów włoskich w jog. nat. /7,8/ ,woda z pomarańczą |
Koktajl truskawkowy na maślance /7/, flipsy kukurydziane, herbata |
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
82-200 Malbork
Reymonta 3