82-200 Malbork
Reymonta 3
Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
28.10 2024 poniedz. |
Pieczywo zwykłe/1/, |
owoc |
Zupa ziemniaczana marchew do chrupania, |
Zupa mleczna |
29.10 2024
wtorek |
Pieczywo zwykłe/1/,żytnie /1/, herbata rumiankowa |
owoc |
Zupa kalafiorowa buraczki z jabłkiem i cebulą kompot jabłkowy |
Mus owocowy |
30.10 2024 środa |
Zupa mleczna |
owoc |
Zupa szpinakowa ryż z piersią w sosie |
Chałka z masłem /1,7/, |
31.10 2024
czwartek |
Pieczywo zwykłe/1/,żytnie /1/, |
owoc |
Zupa pomidorowa sur. z kalarepy |
Budyń waniliowy |
01.11 2024
piątek |
WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH |
|
WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH |
WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH |
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
82-200 Malbork
Reymonta 3