Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

      Godło

      Jadłospis

      Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

      Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

      Data

      Śniadanie

      II

      śniadanie

       

      Obiad

      Podwieczorek

      13.10

      2025

      poniedz.

      Pieczywo zwykłe /1/,
      żytnie /1/, masło/7/ ,
      sałata, wędlina, rzodkiewka, miód, papryka żółta,
      kawa na mleku /7/,
      herbata melisa

      owoc

      Zupa ogórkowa
      na m. drob. z natką /7,9/ , 
      naleśniki z twarogiem polane jog. naturalnym /1,3,7/,
      kompot wieloowocowy

      Nutella bananowa,
      wafle ryżowe,
      mleko /7/
      ,herbata

      14.10

      2025

       

      wtorek

      Pieczywo zwykłe/1/,
      żytnie /1/,masło /7/,
      ser żółty /7/,
      wędlina,sałata, ogórek świeży, rzodkiewka, kakao/7/, herbata rumiankowa

      owoc

      Zupa wiejska
      na m. drob. z makaronem zacierką i natką /1,3,9/ , 
      kiełbasa śląska z rusztu /9/,
      ziemniaki z koperkiem,
      tzatzyki ze szczypiorkiem
      w jog. naturalnym /7/,

      kompot gruszkowy

      Kisiel wiśniowy, flipsy kukurydziane, mleko/7/, herbata

      15.10

      2025

      środa

      Zupa mleczna
      z pł. kukurydzianymi
      i rodzynką/7/ ,
      pieczywo zwykłe /1/, żytnie /1/, masło/7/ , 
      sałata, wędlina, rzodkiewka,papryka zielona, herbata zwykła

      owoc

      Zupa buraczkowa
      na m. drob. z natką /7,9/,

      eskalopki w sosie curry /1,7/,
      kasza kuskus /1/,
      marchew mini,
      woda z cytryną

      Koktajl truskawkowy na kefirze/7/, herbata

      16.10

      2025

       

      czwartek

      Pieczywo zwykłe/1/,
      żytnie /1/,masło /7/,
      jajko gotowane
      ze szczypiorkiem /3/,
      wędlina,sałata,pomidor,
      rzodkiewka, kakao/7/,
      herbata lipowa

      owoc

      Zupa grochowa na kiełb. śląskiej z natką /6,9/,
      kopytka /1/, sur. z kap. kiszonej z cebulą,marchwią, jabłkiem
      i orzechami włoskimi /8/,
      kompot jabłkowy

      Bułka paryska
      z masłem
      i pastą drobiową
      ze szczypiorkiem /1,3,7/,

      mleko /7/, herbata

      16.10

      2025

       

      piątek

      Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/,sałata, rzodkiewka, twarożek z rzodkiewką /7/,
      wędlina,papryka czerwona, mleko na ciepło /7/,

      herbata hibiskus

      owoc

      Zupa pomidorowa
      z makaronem pełnoziar.

      na m. drob. z natką /1,7,9/,
      kotlet rybny w panierce /1,3,4/
      ,
      ziemniaki z koperkiem,

      sur. z kapusty białej z kukurydzą, jabłkiem,marchwią i szczypiorkiem
      w jog. naturalnym /7/,

      kompot wieloowocowy

      Zupa mleczna z kaszą manną i żurawiną /1,7/, herbata

       

      Informacje o alergenach w jadłospisie

      Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

       

      Numery alergenów występujących w posiłkach:

      1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
      2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
      3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
      6. Soja i prodykty pochodne
      7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
      9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
      12. Dwutlenek siarki
      13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
      14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

      Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

      Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

      Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
      Data edycji: 2025-10-10 11:13:21
      Ilość wyświetleń: 9915
      Bądź
      z nami
      Biuletynu Informacji Publicznej
      Biuletynu Informacji Publicznej