82-200 Malbork
Reymonta 3

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie zmiany.
Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.
|
Data |
Śniadanie |
II śniadanie
|
Obiad |
Podwieczorek |
|
03.11 2025 poniedz. |
Pieczywo zwykłe /1/, |
owoc |
Zupa kapuśniak na kiełb. śląskiej z natką /9/ , |
Wafle ryżowe |
|
04.11 2025
wtorek |
Pieczywo zwykłe/1/, |
owoc |
Zupa kalafiorowa |
Kasza manna |
|
05.11 2025 środa |
Zupa mleczna |
owoc |
Rosół z makaronem nitką potrawka drobiowa/1,7/, ziemniaki z koperkiem, |
Jogurt malinowy /7/, herbata |
|
06.11 2025
czwartek |
Pieczywo zwykłe /1/,żytnie 1/, masło /7/,sałata, rzodkiewka, jajko gotowane na twardo |
owoc |
Zupa z fasolki szparagowej |
Bułka paryska ze szczypiorkiem /1,3,7/, ogórek kiszony, |
|
07.11 2025
piątek |
Pieczywo zwykłe/1/, żytnie/1/, masło/7/, sałata, rzodkiewka, papryka żółta,wędlina, |
owoc |
Zupa barszcz biały na kiełbasie białej z jajkiem i natką /3,7,9/, |
Zupa mleczna
|
Informacje o alergenach w jadłospisie
Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.
Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

82-200 Malbork
Reymonta 3