REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2022/2023 ZAKOŃCZONA. WOLNYCH MIEJSC BRAK. NA ZAJĘCIA ADAPTACYJNE DLA NOWYCH PRZEDSZKOLAKÓW. ZAPRASZAMY W DNIACH 25 - 31 SIERPNIA 2022 ROKU CODZIENNIE W GODZ. 10.00 - 11.30; PROSIMY O OBUWIE ZMIENNE DLA DZIECI

Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Godło

Jadłospis

Kakao,kawa na mleku,herbata słodzone miodem naturalnym. Woda mineralna do picia dla dzieci ogólnie dostępna z dystrybutora. Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie. Kompot do obiadu słodzony miodem naturalnym lub cukrem. Herbata podawana do posiłków: zwykła, owocowa (hibiskus, żurawina) lub ziołowa , np. miętowa, rumiankowa , lipowa, melisa. W razie konieczności ze względu na niedostępność planowanych produktów na dany dzień mogą nastąpić w jadłospisie  zmiany.

Data

Śniadanie

II

śniadanie

 

Obiad

Podwieczorek

01.08

2022

poniedz.

Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina,miód,ogórek świeży ,rzodkiewka ,kawa na mleku /7/ , herbata melisa

owoc

Zupa ogórkowa na m. drob.

z natką /7,9/,

makaron z twarogiem polany jog. naturalnym /1,7/, marchew do chrupania ,herbata miętowa

z cytryną

Pieczywo "WASA" /1/, mleko /7/, herbata

02.08

2022

 

wtorek

Pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ , sałata ,wędlina, ser żółty /7/, pomidor,rzodkiewka ,kakao /7/ , herbata rumiankowa

owoc

Zupa szpinakowa na m. drob.

z natką /7,9/ gulasz wieprzowy /1/, kasza bulgur, bukiet warzyw , kompot wieloowocowy

Kisiel wiśniowy z jog. naturalnym /7/, flipsy

herbata

03.08

2022

środa

Zupa mleczna z pł. kukurydzianymi i rodzynkami

/1,7/, pieczywo zwykłe /1/, pełnoziarniste /1/ masło/7/ ,sałata,wędlina, papryka żółta, rzodkiewka, herbata zwykła

owoc

Zupa pomidorowa z ryżem

na m. drob./7,9/, kotlet z piersi drobiowej w panierce /1,3/, ziemniaki z koperkiem, mizeria ze szczypiorkiem w jog. naturalnym /7/,

kompot jabłkowy

Paluszki z sezamem

/1,11/, mleko /7/, herbata

04.08

2022

 

czwartek

Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/ wędlina,rzodkiewka,sałata, twarożek ze szczypiorkiem /7/, papryka czerwona, kawa na mleku /7/, herbata lipowa

owoc

Zupa grochowa na wędzonce

z natką /6,9/ pierogi z truskawkami /1,7/, sur. z pora,marchwi

i jabłkaz żurawiną w jog. naturalnym /7/, kompot wieloowocowy

Bułka paryska z masłem i pastą drobiową ze szczypiorkiem /1,3,7/, mleko /7/, herbata

05.08

2022

 

piątek

Pieczywo zwykłe/1/, pełnoziarniste /1/, masło /7/ wędlina,jajko gotowane ze szczypiorkiem /3/

papryka zielona, rzodkiewka ,sałata, kakao /7/, herbata hibiskus

owoc

Zupa krupnik z kaszą jęczienną na m. drob. z z natką /1,9/,

filet rybny w krupczatce /1,4/, ziemniaki z koperkiem , sur. z kap. młodej , marchwi , szczypiorku, kukurydzy, rzodkiewki i kopru z orzechami włoskimi w jog. naturalnym

/7,8/, kompot jabłkowy

Zupa mleczna z pł.owsianymi i suszoną morelą /1,7/ herbata

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, ziele angielskie,liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, czosnek, papryka słodka,zioła prowansalskie, cząber, kminek, czarnuszka, lubczyk, goździki, cynamon, curry, kolendra,kurkuma, pieprz ziołowy, pieprz biały.

 

 

Informacje o alergenach w jadłospisie

Zgodnie z rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów muszą być dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znależć nr alergenu jakie zawierają te dania.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten/pszenica,żyto,jęczmień,owies,orkisz/
  2. Skorupiaki i produkty pochodne /produkty przygotowane na isch bazie/
  3. Jaja i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  4. Ryby i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  5. Orzeszki ziemne /arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie/
  6. Soja i prodykty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  8. Orzechy /migdały,orzechy laskowe,włoskie oraz prod.przygotowane na ich bazie/
  9. Seler i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  10. Gorczyca i produkty pochodne /produkty przygotowane na ich bazie/
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin /produkty przygotowane na ich bazie/
  14. Mięczaki /produkty przygotowane na ich bazie/

Spis alergenów w jadłospisie jest do wglądu u intendenta.

Jadłospis opracowany w oparciu o ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 1 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Data dodania: 2018-03-03 15:27:47
Data edycji: 2022-07-29 13:54:28
Ilość wyświetleń: 3183
Bądź
z nami
Biuletynu Informacji Publicznej